RAWATAN ALTERNATIF ISLAM DARUL IKHTIAR

"CUKUPLAH ALLAH BAGIKU, TIADA ILAH MELAINKAN DIA ,KEPADANYA TEMPAT AKU BERSERAH, DAN DIALAH AMPUNYA 'ARASY YANG BESAR"

IKHTIAR & BERTAWAKAL














Sandal Mulia Rasulullah SAW

Sandal Mulia Rasulullah SAW

Translate

Saturday, April 14, 2012

Si Malaun Bermata Juling , Mualaf India & 3 Stooges

Puji & Syukur hanya milik Allah , Penguasa langit & bumi, ruh & jasad, Salawat serta salam rindu buat kekasih  Rasulullah SAW.

Tujuan posting kali ini untuk menceritakan sedikit sebanyak pengalaman yang sangat berharga walaupun pahit .

Bulan lepas ana terima satu gegaran atau serangan mengejut dari wall fb salah seorang perawat . Ana terasa sangat kerana ana baik dengan sahabat ini , pernah beriktikaf di bulan ramadhan , tidur sekatil , makan bersama , merawat bersama ,. serangan ini agak aggresif serta rasis, kecewa ana , sahabat ini menghilang  secara tiba-tiba setelah hampir 10 bulan bersama , ana cuba contact, sms , email , pm , tak dapat apa2 response, tiba-tiba kena serang hendap. Wallahu'alam .
Ana berjumpa dengan sahabat ini untuk bergabung serta berkongsi pengalaman serta ilmu , itu sahaja. Ana lebih suka berjemaah , kerana mengikut pengalaman lebih baik dari solo, walaupun terdapat perbezaan dari segi prinsip , itu untuk ana perkara biasa , selagi tidak menyalahi syarak , fine,  itulah berjemaah, ada lebih ada kurang , bantu membantu , sokong menyokong , itu roh berjemaah.

Ni sedikit pengalaman ana nak kongsi bersama , jalan cerita agak santai , janji boleh faham sudahlah.

Pelakun cerita ni :
 ana aka gua
Sahabat perawat  : aka kawe
Abang pembantu aka  p1
Malaun bermata juling aka mbj
Kakak mualaf india aka kmi
Sahabat Kakak mualaf india aka 3 stooges, terdiri dari sepasang suami isteri serta seorang perempuan
Abang warung kawan ana aka aw

Siapa p1 & mbj ?
 mereka adalah bekas pesakit gua , disihir & mereka ni adik beradik berlainan ibu bapa, sepupulah tu.Gua & kawe merawat mereka . Alhamdulillah lepas dah ok , mereka join team gua untuk merawat pesakit. Mereka join lebih kurang pas raya , mak gua bising sebab dia kato mbj ni kaki penipu , jangan bawak pergi merawat nanti kena kelington (kelentong), pas tu dapek nama buruk, gua defend mereka , gua kata mereka ni dah insaf & tak nak buek kerja lama lagi .

Siapa MBJ ?
Sebelum jumpa gua , dio ni kaki perempuan (guna minyak ler,macam2) , kaki nombor ekor , kaki along ( pinjam duit along) , kaki rasuah , kaki penipu ( buat sub-con pas tu tak habis kerja cabut lari, tak bayar pekerja), kaki simpan barang ( jin tok janggut kata p1).
Masa rawat hijab dio terbuka, line memang clear, gua tak tahu citor sebenar dio , bilo dah kena baru p1 citor kek gua, adusss, dio kata bagi peluang mbj berubah , imam masjid india klang pun dikencing , inikan gua.

Pada suatu hari gua ke Penang , dapat terima call dari p1 , dio kato bini mbj call dio tengah malam  , katonyo betulkah uztaz (nama timangan gua hehehe) suruh mbj gi bantu pesakit (KMI & 3 stooges) kek port klang, gua kato mano ado , dia dah mulo cornar ke tempat lain. Gua call KMI , kato kek dio kalau si malaon ni datang jangan layan , dio pun kata berehh. Pas tu balik sini baru gua dapek banyak citor pasal mbj  & kmi & 3 stooges. (citer mereka nanti gua citer kemudian) .

Hidup gua banyak problem , antaranya kereta gua kancil turbo engine kong, hampir 3 bulan gua menumpang kereta orang lain , Alhamdulillah , Allah mudahkan urusan hambaNya yang fakir ini , ramai saudara serta Aw offer pakai kereta mereka.. lagi satu problem gua , dah hampir 10 bulan (tahun lepas) lebih kurang rm 5000. gua tak mampu bayar duit sewa pusat rawatan , yolah gua ni fakir ,tak do kojo,  takdo nak sponsor . Maka berbincanglah p1 & mbj bincang nak caj pesakit agar dapek settle masalah sewa , den cakap tak payahlah , den tak sampai hati , kalau pesakit beli barang pas tu kita caj rawatan biarlah hadiah pesakit sendiri, pas tu mbj & p1 sendiri meletakkan harga pagar rumah kediaman & kedai, pada gua biarlah berpatutan & jangan sampai membebani pesakit, selalunya gua pesan harga basic termasuk barang2 nak pagar, pas tu gua bagi perfume rumah serta attar rukyah , boleh diguna selama setahun . tu pun kalau mampu, kalau tak mampu terpulanglah  pada pesakit berapo dio nak bayar .Keputusan ini diambil gua fikir ok lah , daripada pergi mengemis kek orang lain atau harapkan bantuan kawe-kawe sendiri , Masa nie  kawe juga tahu masalah gua, & kawe juga tahu caj pagar nie, tak sangko lak , kawe tak puas hati pasal nie, tak puas hati sebab apa wallahu'alam , kalau bincang ko apo , boleh lah gua tahu . ada beberapo kali kami ber4 pergi bersamo, bayaran pun dibahagi bersamo , tak do lak cakap tak puas hati ko , samo2 ambik , no comment.

Sebelum gi penang gua guno kereta Aw, waja ,  maso nak pi penang gua pesan kek mbj hantar kereta kek aw, dio kato dio nak htr esoknya , sebab nak beli barang sekolah anak , rupo2 nyo mbj bawak kmi & betino lain  naik kereta aw gi lepak kek tasik Shah Alam , kawan aw call tanya aw  apa lu buat kat tasik shah alam dengan pompuan lain , aw tukar citor kato sedaro dio baru kawin pinjam kereta. , aw call mbj esok nya mintak balik kereto , kato kereto lagi satu rosak, buek malu company jo.
Aw citor kek gua lepas gua suspect mbj buek hal & mula conar ke lain ,

Semua ni atas petujuk Allah , gua bukan tuduh melulu , tetapi dari feeling gua serta bukti depan mato , akhirnya Allah tunjukkan belang sebenar mbj. P1 juga mula mengesyaki sesuatu fishy ( tak kena) dengan gerak laku mbj.

Masa mula2 gua ajak mbj & p1 merawat sama , mbj dah mula scan nombor ekor, pas tu pergi beli ke kedai toto, setelah digasak p1 , mbj citor kek gua kononnya dio rasa bersalah sangat ,sebab tu dia citor kek gua pasal nie padahal dio takut kena fire kalau p1 citer kat gua,  Baru baru ni dalam 2 minggu lepas gua dengar dari p1 , dio terjumpa mbj kek kedai nombor , masih tak berubah malaon nie.


Ikutilah sambungan selanjutnya kisah sensasi ini di posting yang akan datang Insya Allah, part 2 


tujuan posting nie bukan tujuan menghina atau mengeji  tapi kerana malaon ini masih menggunakan nama ana & pembantu ana di dalam membuat rawatan secara illegal & setakat ini ana dengar malaon membuat rawatan sendiri serta  join kawe pergi merawat ke sana sini , so beware & no hard feeling














No comments:

Post a Comment