RAWATAN ALTERNATIF ISLAM DARUL IKHTIAR

"CUKUPLAH ALLAH BAGIKU, TIADA ILAH MELAINKAN DIA ,KEPADANYA TEMPAT AKU BERSERAH, DAN DIALAH AMPUNYA 'ARASY YANG BESAR"

IKHTIAR & BERTAWAKAL


Translate

Tuesday, January 19, 2021

HIKMAH UJIAN
Salam kasih sayang , Allahumma Salli A'la Sayyidina Muhammad Wa Barrik Wa Sallim

Alhamdulillah atas segala nikmah serta kasih sayangNya, diberikan iradah oleh Allah untuk sedikit catatan yang boleh dikongsikan dan direnungkan bersama.

Kasih Sayang dan Rahmat serta Cinta Allah terhadap kita amat luar biasa .Cuma manusia biasa tidak bisa memahami isyarah atau 'sign' atau mesej atau tanda dari Allah .Tanda cinta Allah kepada kita ialah ujian. Ujian itulah tanda kita berada dalam wilayah iman, wilayah cinta , wilayah kasih sayang. 

Bertanya seorang sahabatku pada Syeikh Feras Salou RA "Bagaimana Syeikh untuk aku tahu samada sesuatu ujian itu  satu rahmat atau azab dari Allah ?
Maka jawab Syeikh RA" Apabila Allah mengujimu , perhatikan hatimu , sekiranya ia semakin hampir dengan Allah maka itu rahmah tetapi sekiranya ia semakin jauh dari Allah maka ia satu azab"
Maka kadang kadang kita lupa hidup ini sendiri merupakan satu ujian . Satu sekolah untuk kita belajar dan mengenal Allah SWT , Rabb kita .
 Kebanyakkan manusia menyangka sakit, susah, kehilangan, kematian , miskin , kehancuran (broken) itu ujian Allah , tapi ramai lupa bahawasanya hidup. kaya, senang, sihat, gembira, waktu lapang , keamanan , serta usia muda  juga merupakan ujian yang jauh lebih besar. Maka manusia mula lupa , lalai , tidur, comfort zone atau duduk atau hidup di lingkungan selesa hidup di dunia ini dan mula ambil mudah (taking everythinng for granted) semua nikmat Allah. Maka kebanyakkan mereka sibuk dengan nikmat Allah sehingga lupa pada Allah.Sibuk menggunakan nikmat Allah sambil meninggalkan Allah dari kehidupan mereka .Maka manusia mula melupakan Allah, meninggalkan Allah , jauh dari Allah dan tidak kenal akan Allah sebagai Rabb iaitu Pencipta dan Pentadbir sekalian manusia serta sekalian alam ini.Walaupun mereka beribadat, menyembah Allah , tapi mereka lupa akan Allah, tidak kenal Allah, lalai dari mengingati Allah .

Maka Rahmat serta kasih sayang Allah menurunkan ujian kepada manusia , untuk menggoncang sistem kehidupan manusia , menyedarkan manusia , mengejutkan manusia dari tidur  atau lamunan, dari kelalaian kepada kesedaran , agar menyedari "purpose of life" atau tujuan hidup dan makna kehidupan yang sebenar , sepertimana dikehendaki Allah SWT, "back to basic" atau kembali kepada asal atau fitrah.

Maka ujian merupakan Rahmah Allah , bagi kekasih kekasih Allah merupakan tanda cinta Allah kepada mereka , mereka merasakan apabila diuji "gaze of BELOVED" tumpuan dan pandangan Allah jatuh kepada mereka, Mereka bergembira dengan warkah cinta dari Sang Kekasih .Bagi mereka ujian itu merupakan tetamu Allah yang hadir. Membawa seribu Rahmah , membersihkan serta menyucikan zahir dan bathin mereka . Mari kita lihat satu kisah cinta dari Rasulullah SAW

' Ada seorang sahabah suka membawa tetamu ke rumah tetapi isteri beliau pula sering mengadu apabila datang tetamu ke rumahnya serta menunjukkan sifat tidak senang terhadap tetamu itu. Maka sahabah itu mengadu kepada Rasulullah SAW akan hal itu ,lalu Rasulullah SAW bilang " katakan kepada isterimu hari ini Rasulullah SAW serta beberapa sahabahku akan mengunjungi rumahmu" dan Rasulullah SAW juga berpesan kepada sahabah itu "katakan jua kepada isterimu perhatikan aku serta sahabatku saat aku keluar nanti" 
Apabila saat Rasulullah SAW dan para sahabah keluar untuk pulang, lalu sang isteri memerhatikan  terdapat ular dan kala jengking yang begitu banyak . Lalu hal ini ditanyakan kepada Rasulallah SAW,
Baginda SAW berkata "saat kedatangan tetamu ke rumahmu mereka membawa banyak karunia dan saat mereka mereka pergi , mereka membawa keluar pelbagai bencana"
Allahumma Salli Ala Sayyidina Muhammad Wa Barik Wa Sallim

Alhamdulillah apabila kita menyambut ujian umpama kita menyambut tetamu , ke rumah qalbu atau hati (heart) maka ujian itu membawa ribuan hikmah dan kurnia Allah, juga membawa ribuan bencana serta musibah keluar dari hati kita , membersihkan dan menyucikan jiwa serta hati . 

Cuma persoalan bagaimana harus kita menyambut tetamu itu atau bagaimana harus kita mempersiapkan diri untuk menghadapi ujian yang datang dan mendatang.

Jawapannya secara umum boleh dibahagikan kepada beberapa perkara ,
1     Menyedari (awareness and consciousness) dan meyakini setiap ujian itu dari Allah dan kembali kepada Allah sepertimana dalam ayat quran "iaitu orang orang apabila mereka ditimpa musibah mereka berkata 'Sesungguhnya kami ini kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali"
Al Baqarah 156
dan cuba perhati betul betul ayat yang berikutnya " Mereka itulah orang orang yang (menerima) kebaikan /pujian /salawat dari Tuhan mereka serta rahmatNYA, dan mereka itulah orang orang yang memperoleh hidayahNYA" Al Baqarah 157
Mereka dipuji oleh Allah serta memperoleh kasih sayang dari Allah , juga menerima petunjuk Allah .

2    Bersangka baik dengan semua takdir serta ujian Allah , sentiasa berzikir , tafakur (meditate) muhasabah diri .

3    Menyerahkan dirimu sepenuhnya kepada Allah dan setiap  ujian dan takdir yang datang itu kembali kepada Allah dan  segalanya di dalam kuasa serta penguasaan serta pengawasan Allah dan bergantung sepenuh pada Allah

3    Bersabar dengan ketentuan atau ujian atau takdir yang singgah dan sentiasa mengharapkan kasih sayang dari Allah

4.    Sentiasa berdoa kerana doa mereka yang diuji itu sememangnya diterima Allah dan mereka yang sentiasa Allah uji itu adalah mereka yang sangat hampir dengan Allah , cuma nasihat si fakir ini berdoalah atau mintalah akan Allah dan Rasulullah SAW serta keredhaanNYA serta Kasih SayangNYA , jua seperti pesanan Sayyidina Muhiyudeen Ibnu Arabi RA mintalah kepada Allah akan CintaNYA dan keinginan untuk mencintaiNYA (desire to love Allah) .

5.    Redha akan ketentuan Allah kerana rahsia penerimaanmu serta redhamu akan Allah, bergantung kepada keredhaan serta penerimaanmu akan ketentuanNYA terhadapmu. Itu salah satu tunjang rukun iman yang ke 6.

6.    Sentiasa memuji Allah dalam setiap keadaan dan sentiasa bersyukur setiap masa kerana di dalam takdir yang datang kepadamu mengandungi rahsiaNYA , SifatNYA , AfaalNYA atau Perbuatan serta AsmaNYA digaris takdirmu , mudah mudahan engkau bisa mengenali Allah serta mencintaiNya di dalam kehidupanmu di dunia ini dan memudahkan perjalananmu untuk bertemu denganNYA kelak.

Alhamdulillah semoga sedikit catatan dan nasihat untuk diri sendiri memberi manafaat seizinNYA dan Rahmat serta Kasih Sayang Allah serta cinta Rasulullah SAW dicurahkan ke atas kita Ameen

Allahumma Salli Ala Sayyidina Muhammad Wa Barrik Wa Sallim
Allah Hu Allah

No comments:

Post a Comment